2 jajka,
1/2 szklanki śmietany,
1/2 szklanki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1/2 kg mąki,
1/2 margaryny,
1 łyżeczka amoniaku.
Krem:
3 jajka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 cukry waniliowe,
1 szklanka śmietany,
3 szklanki mleka,
1 szklanka cukru,
1 margaryna.
Mąkę z amoniakiem i margaryną posiekać nożem, pozostałe składniki ubić mikserem. Zagnieść ciasto, upiec 4 cienkie placki. Wyciąć kółka z pergaminu, na nim roztaczać wałkiem ciasto i upiec.
Jajka przeznaczone na krem zmiksować z mąką, śmietaną i cukrem waniliowym.W rondelku zagotować mleko z cukrem i margaryną, potem na małym ogniu stopniowo dodawać zmiksowaną masę. Chwilę podgotować. Gorącą masą przełożyć placki, posmarować wierzch i galaretką udekorować. Mniam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz