środa, 6 marca 2013

ANIOŁEK.

2 jajka,
1/2 szklanki śmietany,
 1/2 szklanki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1/2 kg mąki,
1/2 margaryny,
1 łyżeczka amoniaku.
 Krem:
3 jajka,
 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 cukry waniliowe,
1 szklanka śmietany,
 3 szklanki mleka,
1 szklanka cukru,
1 margaryna.
Mąkę z  amoniakiem i margaryną posiekać nożem, pozostałe składniki ubić mikserem. Zagnieść ciasto, upiec 4  cienkie placki. Wyciąć kółka z pergaminu, na nim roztaczać  wałkiem ciasto i upiec.
Jajka  przeznaczone na krem zmiksować z mąką, śmietaną i cukrem waniliowym.W rondelku zagotować mleko z cukrem i margaryną, potem na małym ogniu stopniowo dodawać zmiksowaną masę. Chwilę podgotować. Gorącą masą przełożyć placki, posmarować wierzch i galaretką udekorować. Mniam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz