poniedziałek, 4 marca 2013

BABKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI.

Składniki:
50 dkg mąki,
 15dkg masła,
15 dkg cukru,
1 jajko,
5 dkg drożdży,
 3/4 szklanki mleka,
 10 dkg rodzynek,
szczypta soli, aromat waniliowy.
Odrobinę mąki, zaparzyć odrobiną gorącego mleka, dobrze rozetrzeć, aby nie było grudek.
Pozostawić do ostygnięcia. Drożdże zmieszać z odrobiną cukru pozostawić do wyrośnięcia.
Do przesianej mąki  i zaparzonej dodajemy wyrośnięte drożdże, żółtka, jajko, cukier i resztę mleka.
Wyrabiamy ciasto, pod koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone  masło. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swą objętość dodajemy opłukane i odsączone rodzynki. Ciasto przekładamy do wysmarowanej formy, czekamy aż ponownie wyrośnie. Wtedy wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-50 minut w temperaturze 200 stopni C. Po podpieczeniu ciasta temperaturę możemy troszkę zmniejszyć. Babkę można polać lukrem i udekorować. Najprostszy lukier to: do cukru pudru dolewamy odrobinę gotującej wody i rozcieramy na gęsty lukier. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz