czwartek, 7 marca 2013

STRUCLA Z MAKIEM.

Ciasto:
1/2 kg mąki,
 8 dkg drożdży,
1/4 l mleka
10 dkg masła,
10 dkg cukru,
4 żółtka,
 2 całe jajka
1 łyżka oliwy,
15 dkg mąki zaparzyć odrobiną  gorącego mleka,
rozetrzeć dobrze, gdy ostygnie dodać drożdże, wcześniej połączone z  odrobiną cukru i podrośnięte. Dobrze wyrabiamy ciasto dodając składniki. Z tym, że na końcu dodać roztopione, ostudzone masło, oliwę, a następnie ubite białka.
Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Nadzienie makowe:
40 dkg maku,
20-30 dkg cukru pudru,
2 jajka
bakalie, jeśli lubimy,
olejek migdałowy.
Mak sparzyć wcześniej i pozostawić aż ostygnie. Przekręcić dwukrotnie przez maszynkę, dodać cukier, żółtka, olejek, a na końcu ubitą pianę z białek.Formujemy struclę, po podrośnięciu smarujemy jajkiem i pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku. Po zrumienieniu, możemy temperaturę nieco obniżyć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz