poniedziałek, 4 marca 2013

CIASTO SEROWE Z JABŁKAMI - PYCHA.

Dla trzymających dietę i odchudzających się. Moje ulubione.
Ciasto:
 20 dkg mąki,
15 dkg masła roślinnego,
8 dkg cukru pudru,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
olejek rumowy.
 Wszystkie składniki ciasta posiekać nożem i zagnieść ciasto ręcznie lub malakserem.Włożyć do lodówki, aby stężało. Potem ciasto wyłożyć na spód tortownicy lub blaszki wyłożonej pergaminem i krótko podpiec.
75 dkg antonówek lub renety.
Jabłka obrać pokroić w ósemki i  lekko podprażyć, podlewając troszkę wody. Najlepiej w piekarniku.
Masa serowa:
25dkg sera białego zmielonego,
 5 dkg masła roślinnego,
8 dkg cukru pudru,
1 żółtko,
1 jajko,
1 łyżeczka budyniu śmietankowego lub waniliowego,
2 łyżki gęstej śmietany,
1 cukier waniliowy.
 Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem najlepiej mikserem, dodając pozostałe składniki.
 Na końcu ubitą  pianę z  białka ze szczypta soli.
 Ciasto składa się z trzech warstw: ciasto- jabłka- masa serowa.
Piec w temperaturze 180 stopni C, około 50 minut.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz