niedziela, 3 marca 2013

SERNIK WIEDEŃSKI - KRÓL SERNIKÓW.

Ciasto;
1,5 szklanki mąki,
10dkg masła roślinnego,
5 łyżek cukru pudru,
2 żółtka.
 Masa serowa;
0,5 kg sera białego  zmielonego,
1,5 szklanki cukru ,
0,5 szklanki mąki,
4 jajka,
olejek pomarańczowy,
utarta skórka pomarańczowa,
10dkg marmolady,
2 łyżki cukru pudru do posypania.
Mąkę siekamy nożem z masłem roślinnym, jeśli robimy to na stolnicy lub miksujemy, dodając cukier i żółtka.
Wyrabiamy ciasto dodając pozostałe składniki i do
 lodówki na 30 minut. Następnie cienko rozwałkować
 i posmarować marmoladą, gdyż po podpieczeniu jest
zbyt miękkie wkładamy do formy wyłożonej pergaminem
i podpiekamy we wcześniej nagrzanym piekarniku 5- 10 minut
Przygotowujemy masę serową;
Cukier dzielimy na połowę, jedną ucieramy mikserem
z żółtkami, drugą dodajemy do ubitej z białek piany.
Mieszamy ser z roztopionym i ostudzonym masłem, żółtkami
i mąką, dodajemy pianę z białek,skórkę i olejek.
Na lekko podpieczone ciasto wykładamy masę serową
i pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Sprawdzając, gdyż każdy piekarnik jest inny. Po upieczeniu
posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz