niedziela, 3 marca 2013

SZARLOTKA BABCI - PYSZNA.

Składniki ciasta;
1 masło,
1,5 szklanki cukru,
 6 jajek,
3 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
1/3 szklanki śmietany.
 Masa:
1,5 kg jabłek najlepiej antonówka lub reneta,
cynamon, bakalie,
cukier do jabłek w razie potrzeby.
Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, podlewamy troszkę wodą i rozklejamy najlepiej w piekarniku. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na pianę dodając szczyptę soli. Do mąki dodajemy masło siekając na stolnicy, potem żółtka i pozostałe składniki, na końcu białka  Ciasto schładzamy w lodówce. Ta porcja ciasta wystarcza na całą blachę. Część zostawić i zrobić radełkiem paski na wierzch ciasta , układając kratkę. Do podprażonych jabłek dodajemy cynamon, cukier w razie potrzeby. Rozkładamy na ciasto i pieczemy
50 minut w temperaturze 180 stopni C.
 Smacznego! Warto zadać sobie trochę trudu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz