poniedziałek, 4 marca 2013

BOEUF STROGONOFF.

Wykwintne danie:
1 kg wołowiny,
1/2 kg pieczarek,
3 duże cebule,
mała puszka przecieru pomidorowego,
1 łyżka słodkiej mielonej papryki,
1,5 łyżki masła / najlepiej klarowanego/,
1/2 szklanki śmietany,
oliwa do podsmażania.
Mięso drobno pokroić i podsmażyć na oliwie.Oddzielnie podsmażyć cebulę, jak również pieczarki.
Oliwy do podsmażania brać jak najmniej.
W większym garnku roztopić masło, dodać podsmażone składniki, przecier pomidorowy i tyle
 wody, ile zmieści się w puszce po przecierze oraz paprykę i sól, pieprz do smaku.
Całość dusić razem około 40 minut do godziny. Po czym dodać śmietanę i jeszcze 5 minut dusić.
Gotowe danie posypać drobno posiekaną natką pietruszki i podawać z pieczywem, makaronem lub kluseczkami francuskimi. Mniam! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz