poniedziałek, 4 marca 2013

MAZUREK POMARAŃCZOWY.

Ciasto kakaowe:
18 dkg mąki = niepełna szklanka,
16 dkg  cukru pudru = 3/4 szklanki,
5 jajek,
16 dkg masła,
1 łyżka kakao
.Masa kajmakowa:
3 szklanki mleka,
3 szklanki cukru,
 12,5 dkg masła,
1/2 opakowania cukru waniliowego,
marmolada, pomarańcze.
 Utrzeć masło z cukrem, aż uzyska konsystencje śmietany, cały czas ucierając dodać jajka. Pod koniec wsypać mąkę i kakao.Z ciasta upiec dwa jednakowe placki.
Na małym ogniu ciągle mieszając zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa nabierze kremowego koloru, a kropla spadająca z łyżki ciągnie za sobą nitkę jest gotowa i trzeba ją ostudzić.Ostudzoną masę dodać do utartego w osobnym naczyniu masła.
Ostudzone placki przełożyć marmoladą, oblać masą kajmakową i udekorować plasterkami pomarańczy.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz