poniedziałek, 4 marca 2013

SERNIK KROPLE ROSY - SIOSTRY HALINKI.


Ciasto:
20 - 30 dkg mąki
8 dkg cukru
8 dkg margaryny
1 żółtko
1 jajko,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Wyrabiamy dosyć rzadkie ciasto, którym można  łatwo oblepić
formę do pieczenia. Schładzamy w lodówce.
Masa serowa:
1 kg sera białego zmielonego,
1 szklanka cukru,
2,5 szklanki mleka,
1/2 szklanki oleju,
2 budynie śmietankowe,
4 żółtka,
1 jajko,
1 cukier waniliowy.
Białko ubić dodać .żółtka, cukier, ser i pozostałe składniki, na końcu olej.
 Łączymy wszystko najlepiej mikserem. Gotową masę serową wlewamy do formy
 oblepionej  ciastem i pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez 50 minut.
 Po 40 minutach pieczenia zniżyć temperaturę do180 stopni C.
W czasie pieczenia przygotować pianę z 4 białek, dodać 1/2 szklanki cukru i dobrze ubić.
Słodką pianę wylewamy na prawie upieczony sernik i przez 10-15 minut jeszcze pieczemy.
Palce lizać!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz