mamy czasu - spokojnie możemy ja upiec.
Składniki;
6 jajek,
cukru tyle, ile waży 6 jajek,
mąki tyle, ile ważą 4 jajka,
masła tyle, ile ważą 2 jajka,
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie;
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę,dodając szczyptę soli. Dodać jeszcze cukier i utrzeć na puch. Wtedy wlać żółtka, wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier waniliowy.
Ucierać dalej, a na końcu dodaj roztopione i ostudzone masło. Wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tarta. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Można ją również upiec w okrągłej formie.
Nie trzeba mieć talentu do pieczenia, by ucieszyć rodzinkę smaczną, świeżą babką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz